Filosofie van SamenvattingenWIKI

Jump to: navigation, search

Twee weten meer dan een, laat staan 7200 studenten.

SamenvattingenWIKI – Samen werken we naar de tentamens toe (http://samenvattingen.student.utwente.nl/).

Tentamens maken en studiepunten behalen. Dat is het doel waar iedereen zo hard naar toe werkt. Daar gaat studeren toch ook om!

De eerste tentamenweken van het jaar beginnen en het wordt weer orde. Veel studenten zitten te leren in de bibliotheek. Veel meer boeken liggen open op de bureaus en op bed. Koffie- en energiedrankverkoop stijgt. En het stressen begint. Waar moet je beginnen, wat moet je doen? En nog belangrijker, hoeveel moet je nog doen?

Voor de meeste studenten zal het geen verrassing zijn dat tentamens de student erg helpen bij het halen van een vak. Als je eenmaal een proeftentamen hebt ingezien, dan voel jij je in een keer opgelucht. Of juist het tegenovergestelde, je ziet ineens dat je nog veel moet doen. Ook als oefenstof zijn ze erg geschikt. Voor de niet technische studenten nemen de samenvattingen deze functie over, ideaal om even te kijken waar de stof ook al weer over ging en wat eventueel opnieuw gelezen moet worden. In ieder geval geven de tentamens en samenvattingen een zeer goede indruk van de leerstof die je moet beheersen om het vak te halen en om die studiepunten binnen te slepen.

Veel tentamens en samenvattingen zijn hier en daar te vinden. Vaak op de tentamenbanken van studieverenigingen. Deze tentamenbanken worden door de studieverenigingen zelf beheerd. Ook op campusnet is hier een daar wat te vinden, vaak de oudere tentamens. TeleTOP is er ook nog, alleen gegeven de docenten niet graag oude tentamens weg, dan moeten ze meer hun best doen voor nieuwe tentamens, en de samenvattingen van de leerstof zijn helemaal verboden.

Waarom is er geen centrale plek waar student naar toe kan om extra studiemateriaal te kunnen inzien? Wat zou gebeuren als er een werkplek zou komen waar student zelf studiemateriaal op kan zetten, deze delen met alle andere studenten en de kwaliteit ervan verbeteren door er samen aan te werken? Wat zou gebeuren als er niet met een persoon aan een samenvatting gewerkt zou worden, maar met tien? Wat zou gebeuren als iedereen elkaars studiemateriaal zou kunnen inzien en op zijn eigen manier bijdrage kunnen leveren? Wat zou er gebeuren als we samen ons voor gaan bereiden op het doel waar iedereen zo hard naar toe werkt? Iedereen weet zelf ook dat studeren eigenlijk helemaal niet om dat doel gaat.

Samen

Twee weten meer dan één, laat staan 7200 studenten. Universiteit Twente telt op dit moment iets meer dan 7200 studenten en er worden ongeveer 1500 vakken aangeboden. Als er samen wordt gewerkt aan een werkplek waar iedere student een kleine bijdrage zou kunnen leveren, krijgen we meer dan het dubbele voor terug. Met een simpele rekensom zien we dat als iedereen één stuk met de rest zou delen, dan die er per vak er vijf voor terug krijgt. Dit is misschien een te idealistische gedachte, maar hoe dan ook een stap in de betere richting.

SamenvattingenWIKI is zo’n werkplek waar studenten met elkaar informatie delen.

Wat kun je verwachten van SamenvattingenWIKI? Dat bepaal je helemaal zelf. De inhoud van de site is voor het grootste deel bepaald door zijn gebruikers. Wat wil jij graag zien op de site? Waar denk je jezelf en een ander een voordeel mee te doen? Tentamens? Uitwerkingen van tentamens? Opdrachten? Overhoorvragen? Samenvattingen? Voorbeelden? Extra literatuur? Handige links? Krijg je het tentamen niet mee, maar kun je één opgave overschrijven? Samen met anderen kun je het tentamen reconstrueren. Alles kan. Dat bepaal jij, samen met de rest.

SamenvattingenWIKI wordt volledig beheerd door zijn gebruikers en bevat 200 vakken uit 38 studierichtingen, 2215 pagina’s en meer dan 700 bestanden. Maar we zijn er nog lang niet, nog 1300 vakken te gaan.

Learn to learn. http://samenvattingen.student.utwente.nl/.

ddofborg, 20 oktober 2006

Personal tools